Waterstof Ground Power Unit op Groningen Airport Eelde

De Europese Unie, Provincie Drenthe, Holthausen Clean Technology, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, KLM Equipment Services en Groningen Airport Eelde maken de ontwikkeling van een waterstof Ground Power Unit mogelijk en werken samen aan de verduurzaming van de luchtvaart.

Diesel wordt waterstof

Een Ground Power Unit (GPU) wordt ingezet om vliegtuigen aan de grond van elektrische energie te voorzien. Diesel aangedreven GPU’s zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van de dieselconsumptie van grondmaterieel op luchthavens.

Holthausen Clean Technology heeft een, van oorsprong fossiel aangedreven, GPU voorzien van een brandstofcel. Deze GPU is afkomstig van KLM Equipment Services op Schiphol. Zij stellen de GPU ter beschikking ten behoeve van de waterstofkennis en -technologie ontwikkeling op Groningen Airport Eelde (GAE). De luchthaven loopt voorop in het verduurzamen van de luchtvaart en geldt hiervoor als proeftuin en demonstratielocatie voor andere luchthavens. GAE deelt de geworven kennis en ervaring met andere luchthavens om de verduurzaming van de luchtvaart mogelijk te maken. De waterstof GPU zal als proof of concept worden getest en gedemonstreerd op zowel Groningen Airport Eelde als op Schiphol.

Paul Feldbrugge, Manager Fleet Management & Engineering:

“KLM Equipment Services is blij een bijdrage te kunnen leveren op weg naar een Zero Emissie luchthavenoperatie door middel van waterstoftechnologie. De komende jaren zullen in principe alle Diesel GPU’s vervangen worden door ofwel waterstof GPU’s of batterij-elektrisch GPU’s.”

Technologie

De brandstofcel die in de GPU is ingebouwd, maakt gebruik van een PEM-brandstofcel (Proton Exchange Membrane) om elektriciteit te genereren. Door het samenvoegen van waterstof en zuurstof in de brandstofcel ontstaat er een elektrochemische reactie die elektriciteit produceert. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om vliegtuigen aan de grond van stroom te voorzien.

Subsidie vanuit HyTrEc2

De middelen voor deze ontwikkeling zijn afkomstig van het Europese programma HyTrEc2, onderdeel van het Interreg VB North Sea Region Programme. De Provincie Drenthe is partner in dit programma dat als doel heeft om het gebruik van waterstof in de vervoers- en energiesector in de Noordzee-regio (NSR) te ondersteunen.

Tjisse Stelpstra, Gedeputeerde Provincie Drenthe:

“Wij zijn trots op deze samenwerking van de Provincie Drenthe met de luchthaven, die zich als koploper zo nadrukkelijk richt op de verduurzaming van de luchtvaart en daarbij gebruik maakt van het netwerk, de kennis en ervaring die er in onze Provincie is op het gebied van waterstof.”

Voordelen

De waterstof GPU biedt verschillende voordelen ten opzichte van batterij-elektrische en fossiel aangedreven GPU’s. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Zero emissie: de waterstof GPU stoot geen schadelijke stoffen uit en is een schone energiebron. Waterstof is een hernieuwbare energiebron wanneer het wordt geproduceerd uit duurzame bronnen zoals ons zonnepark.

  • Stil: de ingebouwde brandstofcel maakt nauwelijks geluid, wat bijdraagt aan een rustigere luchthavenomgeving.

  • Verbeterde werkomstandigheden: de waterstof GPU stoot geen schadelijke stoffen uit en produceert het nauwelijks geluid, waardoor het de werkomstandigheden op de luchthaven verbetert.

  • Efficiënt: de brandstofcel GPU is langer operationeel inzetbaar dan een batterij-elektrische GPU. Het vullen van een waterstoftank duurt slechts enkele minuten, terwijl het volledig opladen van een batterij uren kan duren, afhankelijk van de batterijtechnologie en de lokale elektrische stroombeperking.

  • Onafhankelijk van het elektriciteitsnet: Luchthavens hebben vaak een hoge energievraag en de beschikbaarheid van elektriciteit kan een probleem vormen bij het gebruik van batterij-elektrisch grondafhandelingsmateriaal. De waterstof aangedreven GPU hebben geen beperkingen qua capaciteit van het elektriciteitsnet en kunnen daarom helpen om de energievoorziening op luchthavens te optimaliseren.

Waterstofambitie Groningen Airport Eelde

Deze innovatie is onderdeel van het project ‘GRQ Hydrogen Valley Airport’. In dit project werkt de luchthaven samen met (voornamelijk regionale) partners, zoals New Energy Coalition, Holthausen, Demcon, Total Energies, GroenLeven, Alfa College en de Rijksuniversiteit Groningen, aan een compleet en schaalbaar waterstof-ecosysteem. De luchthaven loopt voorop in het verduurzamen van de luchtvaart en geldt hiervoor als proeftuin en demonstratielocatie voor andere luchthavens in het Interreg North Sea Programma gebied, zoals Schiphol.

Wereldprimeur op Groningen Airport Eelde: onthulling waterstof-GPU
Op 1 juni 2023 werd op Groningen Airport Eelde de eerste Ground Power Unit (GPU) op waterstof onthuld: een duurzame oplossing én op dit moment uniek in de wereld. Lees meer >>

Projectdata


Project
Ground Power Unit

Tijdlijn
10/05/2022

Partners/Stakeholders
Holthausen Clean Technologie, KLM Equipment Services, New Energy Coalition, Provincie Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen Groningen Airport Eelde